Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Καλώς ορίσατε
στον Δήμο Πολυγύρου

Ο Δήμος Πολυγύρου είναι κυριολεκτικά η καρδιά της Χαλκιδικής, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Η εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη σε επισκέπτες που φτάνουν με αεροπλάνο, τρένο ή αυτοκίνητο, καθιστά τον Δήμο Πολυγύρου έναν από τους πλέον προσβάσιμους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Η Χαλκιδική κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα. Στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Πο λυγύρου, οι συλλογές ευρημάτων ξεκινούν από τις προϊστορικές κοινωνίες και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της περιοχής κατά την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Η αρχαία Όλυνθος είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και το πρώτο δείγμα πολεοδομικού σχεδιασμού από τον Ιππόδαμο, τον αρχιτέκτονα που έθεσε τους κανόνες της αστικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Τα τοπία εναλλάσσουν το βουνό με τη θάλασσα και τα δάση με τις χρυσές αμμουδιές. Ο Πολύγυρος είναι κτισμένος στους πρόποδες του κατάφυτου όρους Χολομώντας, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και καθαρή ατμόσφαιρα τον χειμώνα. Το θαλάσσιο μέτωπο έχει έκταση 21 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Χαλκιδικής: Καλύβες, Γερακινή, Ψακούδια, Μεταμόρφωση.

Αυτή η ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος, δίνει πολλές δυνατότητες αναψυχής και εξερεύνησης. Το ελατόδασος του Ταξιάρχη, ο χιλιόχρονος πλάτανος του Γεροπλάτανου, οι ελαιώνες της Ορμύλιας, τα πεύκα της ακτογραμμής, ενδείκνυνται για πεζοπορία, ποδηλασία και αθλητικές δραστηριότητες βουνού ή θάλασσας.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των οικισμών του Δήμου Πολυγύρου, είναι η ιστορία τους. Η βυζαντινή κληρονομιά των εκκλησιών και των μοναστηριών, η λαογραφία της οθωμανικής περιόδου, η ιστορική μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και των πολέμων του 20ου αιώνα, αποτυπώνονται στα κτίρια, τους λιθόστρωτους δρόμους και τα μουσεία: στον Πύργο της Γαλάτιστας, τον Δρόμο των Μοναστηριών της Ορμύλιας, τις Zωγραφιές της Παλαιόχωρας, τον Ιστορικό Περίπατο του Πολυγύρου, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Ταξιάρχη, την Αρχαία Ακτή της Μηκύβερνας, τη Θρυλική Ακτή της Γερακινής.

Στα αστικά κέντρα, τα χωριά και τους οικισμούς, το παρελθόν συνδέεται με το παρόν μέσα από την αναβίωση εθίμων, τις λαογραφικές εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά φεστιβάλ. Οι παραδοσιακές τεχνικές συναντούν τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων. Οι ελιές και το ελαιόλαδο από την Όλυνθο και τις Καλύβες μέχρι την Ορμύλια, το μεταλλικό νερό των Δουμπιών, το τσίπουρο της Γαλάτιστας, των Σανών και του Πολυγύρου, το κούμαρο στα Βράσταμα, τα μανιτάρια του Ταξιάρχη, τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου και τα λουκάνικα Πολυγύρου, το κρασί της Μαραθούσας, το μέλι, τα γαλακτοκομικά και τα ντόπια κρέατα και θαλασσινά, εμπλουτίζουν κάθε εκδήλωση με γεύσεις και αρώματα.

Για τους κατοίκους του Δήμου της Πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, η ιστορία του τόπου είναι η οικογενειακή κληρονομιά που όχι απλώς διατηρείται αλλά μεταφέρεται με κάθε γραπτό και προφορικό μέσο από γενιά σε γενιά. Ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η λαογραφία, η παράδοση, η γαστρονομία, συνθέτουν έναν αυθεντικό προορισμό που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Στον Δήμο Πολυγύρου λειτουργούν περίπου 180 μονάδες διαμονής, όλων των κατηγοριών και τύπων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 8.000 κλινών. Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις είναι παραθαλάσσιες, εποχιακής λειτουργίας. Δυνατότητες διαμονής υπάρχουν επίσης σε οργανωμένα κάμπινγκ, ενώ λειτουργούν και παιδικές κατασκηνώσεις. Επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων δραστηριοποιούνται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Πολυγύρου, 12 μήνες τον χρόνο.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Πληροφορίες: capitalhalkidiki@gmail.com
 Facebook ομάδα: Tales from the Capital Halkidiki – Τουριστική Επιτροπή Δήμου Πολυγύρου
 Facebook σελίδα: Tales from the Capital Halkidiki
 Twitter: Tales from the Capital Halkidiki @TalesCapital #capitalhalkidiki