Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Εσωτερικός έλεγχος (internal audit), όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 το ν. 3496/2006,  είναι η ανεξάρτητη ελεγκτική – συμβουλευτική δραστηριότητα παροχής διαβεβαίωσης περί της επάρκειας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ενός φορέα, με στόχο τη βελτίωση των λειτουργιών του και την επίτευξη των στόχων του, χρησιμοποιώντας συστηματικές και δομημένες μεθοδολογίες.

Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μία πρόσφατη για την τοπική αυτοδιοίκηση διαδικασία που συνίσταται σε επισκόπηση της διαχείρισης, όχι απευθείας των αποτελεσμάτων, αλλά των διαδικασιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται, με σκοπό να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα και την κοινωνική παροχή  του Δήμου.

Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο να εφαρμοσθούν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες ένα πράγμα έχουν ως στόχο: την εξάλειψη της διαφθοράς και την διασφάλιση της αντικειμενικότητας και την προώθηση της διαφάνειας και της νομιμότητας στον Οργανισμό.

Τι κάνει ένας εσωτερικός ελεγκτής στον ΟΤΑ;

  1. Εξασφάλιση της ακρίβειας και αξιοπιστίας των πληροφοριών και δεδομένων που απεικονίζονται στους λογαριασμούς, τα βιβλία, τα έντυπα και τις καταστάσεις των υπηρεσιών του Δήμου.
  2. Επιδίωξη μείωσης του κινδύνου της διαφθοράς εισηγούμενος:
  • ελέγχους για τις υπάρχουσες ή τις προτεινόμενες διαδικασίες
  • καθορισμό οργανωτικών ή ελεγκτικών κινδύνων
  • αναθεώρηση των εφαρμοσμένων διαδικασιών για συμμόρφωση στους ισχύοντες νόμους.
  • αναθεώρηση συμβάσεων, συμβολαίων κλπ για αποφυγή πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.
  1. Έρευνα αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, προκειμένου να προσδιοριστούν ανάρμοστες, παράνομες, ψευδείς ή καταχρηστικές πράξεις που έχουν ήδη γίνει και συγκέντρωση των στοιχείων που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις σχετικές με πειθαρχικές ενέργειες ή άλλες διαρθρωτικές κινήσεις.
  2. Υποβοήθηση των υπηρεσιών του Δήμου στην αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων προτού αυτές εξελιχθούν σε κρίσεις. Επιπροσθέτως, μέσω του ελέγχου βασισμένου στην ανάλυση κινδύνου, η ελεγκτική διαδικασία θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον οργανισμό για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων.

Η αποστολή του Εσωτερικού Ελέγχου είναι να ενισχύει και να προστατεύει την αξία του οργανισμού, παρέχοντας αντικειμενική και βάσει κινδύνων διαβεβαίωση, συμβουλές και πληροφόρηση.


Πρότυπο Κώδικα Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών

Στις 08.08.24 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/1208/οικ.13890/26-7-2024, ΑΔΑ: 9ΟΡ346ΜΤΛ6-ΜΘΞ κοινή απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών και της Αναπληρώτριας Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με θέμα «Πρότυπο Κώδικα Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών». Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 1 της απόφασης, «ο παρών Κώδικας καταλαμβάνει το σύνολο των υπαλλήλων που ασκούν καθήκοντα Εσωτερικού Ελεγκτή στους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους Α΄ του ν. 4795/2021, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους και ανεξαρτήτως της κατοχής θέσης ευθύνης. Επιπλέον, στον Κώδικα υπάγονται και τα φυσικά πρόσωπα, είτε ατομικά είτε ως μέλη ομάδας έργου σε νομικό πρόσωπο, στα οποία έχει ανατεθεί με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών η υποστήριξη της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου ή η άσκηση της λειτουργίας Εσωτερικού Ελέγχου, στους ανωτέρω φορείς».

Κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ εδώ