Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η Δημοτική Ενότητα Ορμύλιας αποτελείται από την Κοινότητα Ορμύλιας (Βατοπέδι, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Νέα Σερμύλη, Νησί, Άγιος Αρσένιος, Παραλία Βατοπεδίου, Ψακούδια) και την Κοινότητα Μεταμόρφωσης.

Πληθυσμός δημοτικής ενότητας (απογραφή 2021) ΝΟΜΙΜΟΣ: 4.123 ΜΟΝΙΜΟΣ: 4.227

Ορμύλια

Η Ορμύλια βρίσκεται στην είσοδο της Χερσονήσου της Σιθωνίας και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την ακτή του Τορωναίου κόλπου, στο βάθος της κοιλάδας που αποτελεί το νότιο τμήμα της λεκάνης απορροής του ποταμού Χαβρία. Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Χαλκιδικής, αφού η παρουσία της στην περιοχή είναι αδιάλειπτη από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, με ονόματα ΣΕΡΜΥΛΗ το κλασσικό, ΕΡΜΥΛΗ - ΕΡΜΥΛΙΑ τα μεσαιωνικά, ΟΡΜΥΛΙΑ το σύγχρονο.

Τόπος μεγάλης φυσικής ομορφιάς με απέραντους ελαιώνες. Το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, η μεγάλη σε διάρκεια ηλιοφάνεια καθώς και η παρουσία του ποταμού Χαβρία κάνουν την Ορμύλια μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας για αυτό και αναπτύσσονται κάθε είδους γεωργικές δραστηριότητες και καλλιέργειες με κυρίαρχη σήμερα την καλλιέργεια της ελιάς.

Η Ορμύλια διατηρεί σε μεγάλο τμήμα της τα χαρακτηριστικά των παλιών οικισμών της Χαλκιδικής με την πυκνή δόμηση, τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά στενά δρομάκια. Αξιόλογα κτίσματα για κάθε επισκέπτη είναι:

Ο κεντρικός ναός του Αγίου Γεωργίου (1818) με πλούσια κειμήλια και εικόνες.

Το Δημαρχείο (1909).

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Σερμύλης και της αρχαίας Καλλίπολης.

Ο ανεμόμυλος, που βρίσκεται στο λοφίσκο δίπλα στην κεντρική οδική αρτηρία και κάποιοι νερόμυλοι που διασώζονται ακόμα σε καλή κατάσταση.

Επίσης τα γραφικά εξωκλήσια του Αγ. Γεωργίου στον ομώνυμο λόφο, από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της Ορμύλιας, των Αγίων Αποστόλων, στο χώρο του οποίου γίνεται το ετήσιο μεγάλο πανηγύρι την 29η Ιουνίου, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Δημήτριου, όλα κτίσματα του 19ου αιώνα.

Βατοπέδι

Μικρό προσφυγικό χωριό ανατολικά του ποταμού Χαβρία. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε αυτό μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ακολουθώντας το δρόμο προς Ορμύλια εμφανίζεται ένας τόπος αγροτικός, με χωράφια, ελαιώνες και λιγοστά αμπέλια. Μέσα σε αυτό το αγροτικό τοπίο, που φαίνεται να έχει υποστεί μικρές μόνο μεταβολές κατά τους πρόσφατους αιώνες, ο επισκέπτης συναντά το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κτισμένο σε Αγιορείτικο ρυθμό, λίγο έξω από το Βατοπέδι, με μεγάλη αίθουσα συνεδρίων και δραστηριότητες στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής προσφοράς. Λίγο πιο πέρα έχει εγκατασταθεί και αναπτύσσεται το γυναικείο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα γυναικείο μοναστήρι με 110 περίπου μοναχές και οικουμενική ακτινοβολία, ένα επιβλητικό συγκρότημα κτιρίων Αγιορείτικου ύφους με εργαστήρια εικονογραφίας, υφαντικής, κεντητικής κ.α. Νότια του Βατοπεδίου υπάρχει πάνω σε έναν πανέμορφο λόφο, το Ανδρικό Μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου με πανοραμική θέα. Από τους πρόποδες του λόφου εκτείνεται μια πανέμορφη παραλία με βραχώδη ομορφιά και χρυσαφένια αμμουδιά.

Μεταμόρφωση

Η Μεταμορφωση είναι να από τα προσφυγικά χωριά της Χαλκιδικής. Οι κάτοικοί της πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μετά το 1925 σε μια από τις ομορφότερες ακτές του Τορωναίου κόλπου. Βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου Σιθωνίας κτισμένη με σχέδιο πόλεως σε μια καταπράσινη πλαγιά με πεύκα, δίπλα στη θάλασσα, που την έκαναν γνωστή πολύ νωρίς στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη ως τουριστικό θέρετρο.

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων έχει να κάνει με τον τουρισμό. Στη Μεταμόρφωση ο επισκέπτης θα βρει ο,τι χρειάζεται για μια άνετη διαμονή, εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία. Στη Μεταμόρφωση εγκαταστάθηκε η πρώτη παιδική κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας το 1950.

Ψακούδια

Σε απόσταση 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 7 χλμ. από την Ορμύλια συναντάμε το επίνειο της. Είναι η μοναδικής ομορφιάς παραλία των Ψακουδίων, η οποία εντυπωσιάζει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το πράσινο των πεύκων σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, δημιουργώντας μια εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Η παρουσία του πευκοδάσους χαρακτηρίζει απόλυτα την περιοχή καθώς δεσπόζει σε όλο το μήκος της παραλίας. Λέγεται μάλιστα ότι το όνομα του οικισμού Ψακούδια προήλθε από τη λέξη "πτσάκια" που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει μικρά πεύκα. Η παραλία που εκτείνεται σε ακτίνα 4 χλμ., είναι ιδανική για λουόμενους κάθε ηλικίας. Τα Ψακούδια φημίζονται για την έντονη νυχτερινή τους ζωή που καλύπτει όλες τις μουσικές προτιμήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης η παρουσία πολλών εστιατορίων με χαρακτηριστικό τους το πολύ καλό φαγητό. Τα Ψακούδια λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτελούν την πύλη εισόδου προς τη Σιθωνία και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό ξεκούρασης και ψυχαγωγίας για τους ταξιδιώτες.

Νησί

Ο οικισμός Νησί βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τα Ψακούδια καθώς και 2 χλμ. από την εθνική οδό Μουδανιών - Σιθωνίας. Το 60% των κατοίκων του οικισμού διαμένουν τους θερινούς μήνες κυρίως κάνοντας τις διακοπές τους.

Νησί

Ο οικισμός Νησί βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τα Ψακούδια καθώς και 2 χλμ. από την εθνική οδό Μουδανιών - Σιθωνίας. Το 60% των κατοίκων του οικισμού διαμένουν τους θερινούς μήνες κυρίως κάνοντας τις διακοπές τους.