Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Αποκριά στον Πολύγυρο

Πιστός σε μια παράδοση δεκάδων χρόνων ο Δήμος Πολυγύρου οργανώνει κάθε χρόνο αποκριάτικες εκδηλώσεις προσφέροντας στους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες του στιγμές αισιοδοξίας και χαράς.

Οι εκδηλώσεις του Πολυγυρινού καρναβαλιού στηρίζονται κατά βάση στο πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου και στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. Η μαζική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών του Δήμου καθώς και η εθελοντική συμμετοχή φορέων και δημοτών αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας.

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, χορευτικά ανταμώματα και βέβαια η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς με τη συμμετοχή εκατοντάδων καρναβαλιστών στο κέντρο της πόλης συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος κάθε χρόνο.

Κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι χοροί και οι ιδιαίτερες εκδηλώσεις των συλλόγων και φορέων του Πολυγύρου ενώ όλα τα νυχτερινά καταστήματα με ιδιαίτερες εκδηλώσεις, κεράσματα και πολλές μεταμφιέσεις παρασύρουν το κοινό σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Φεστιβάλ Πολυγύρου

Από το 2009 κάθε καλοκαίρι η καρδιά του πολιτισμού “χτυπά” στο αμφιθέατρο Πολυγύρου, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Πολυγύρου.

Τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του το Φεστιβάλ Πολυγύρου έχει παρουσιάσει στο κοινό του μεγάλες θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες. Από τη σκηνή του έχουν περάσει οι: Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Σπανός και πολλοί ακόμα μουσκικοί και ερμηνευτές ενώ το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν κορυφαίοι έλληνες ηθοποιοί όπως ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Κώστας Βουτσάς, η Καριοφυλιά Καραμπέτη ο Μηνάς Χτζησάββας κα.

Το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνεται από δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα με τη στήριξη και τη φροντίδα τοπικών συλλόγων και φορέων.

17η Μαΐου 1821

Ο Δήμος Πολυγύρου τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης στη Χαλκιδική στις 17 Μαίου 1821 οργανώνοντας πέρα από τις επετειακές εκδηλώσεις, που στόχο έχουν τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στον εορτασμό.

Συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίου με τη συμμετοχή της εκπαίδευσης και των φορέων της περιοχής, ομιλίες κα. συμπληρώνουν το παζλ των εκδηλώσεων και προστίθενται στη μαθητική παρέλαση, την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο μύησης των Πολυγυρινών στη Φιλική Εταιρεία, τον καθιερωμένο λαϊκό αγώνα δρόμου νίκης συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρων μικρών και μεγάλων στον Καλλικρατικό Δήμο Πολυγύρου.

Γιορτές

Με βασική επιδιώξη την διατηρήση της παράδοσης και την προβολή των ποιοτικών τοπικών προιόντων στο Δήμο Πολυγύρου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γιορτές, που έχουν καταφέρει να κεδρίσουν κατοίκους και επισκέπτες.

Βασικό τους χαρακτηριστικό τους: οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, τα δωρεάν εδέσματα, που ετοιμάζουν οι σύλλογοι γυναικών κατά κύριο λόγο, το άφθονο ποτό και το λαικό γλέντι.

Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα

Η Γιορτή Κτηνοτροφίας στόχο έχει την περεταίρω ενίσχυση του ρόλου της κτηνοτροφίας ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή της Γαλάτιστας. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων επιδιώκεται η προβολή των τοπικών προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της γιορτή, που πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται ημερίδες, έκθεσεις τοπικών αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων, γεωργοκτηνοτροφικών μηχανημάτων, γευσιγνωσία, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.

Γιορτή Μανιταριού στον Ταξιάρχη

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η δημοφιλής Γιορτή Μανιταριού, που προσελκύει πολύ κόσμο από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιάρχη και οι κάτοικοι του χωριού υποδέχονται τους επισκέπτες σερβίροντας μανιταρομεζέδες και τσίπουρο. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων γεμάτο από κρασί, λιχουδιές από μανιτάρια, ζωντανή μουσική και χορό.

Γιορτή Τσίπουρου στα Σανά

Κάθε Οκτώβριο στο Τοπικό Διαμέρισμα των Σανών πραγματοποιείται η Γιορτή Τσίπουρου. Οι παραγωγοί της περιοχής καλούν όλους τους Χαλκιδικιώτες και όχι μόνο να επισκεφθούν το χωριό και να δοκιμάσουν δωρεάν το τοπικό τσίπουρο, που συνοδεύεται από τους κατάλληλους μεζέδες. Η εκδήλωση στόχο έχει την προβολή και την οικονομική τόνωση του Τοπικού Διαμερίσματος των Σανών. Βασικά συστατικά της Γιορτής Τσίπουρου είναι η παραδοσιακή μουσική από τοπικούς οργανοπαίχτες, το φαγητό και το ποτό.

Γιορτή Ελιάς στην Όλυνθο

Στην καρδιά του καλοκαιριού, στα μέσα Ιουλίου, χιλιάδες κόσμος επισκέπτεται την Όλυνθο διασκεδάζοντας στη Γιορτή Ελιάς. Χορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου συνθέτουν το χαρακτήρα της τετραήμερης γιορτής, βασικός στόχος της οποίας είναι η προβολή του βασικού και πιστοποιημένου προϊόντος του νομού, της Eλιάς Χαλκιδικής. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότατα να δοκιμάσουν ελιές, πάστα ελιάς αλλά και προϊόντα που γίνονται από ελιά όπως γλυκό κουταλιού ελιά, μαρμελάδα από ελιά κλπ. Φυσικά και στη γιορτή αυτή το τσίπουρο ρέει άφθονο.

Γιορτή Κούμαρου στα Βράσταμα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο ο Σύλλογος Γυναικών Βραστάμων και κάτοικοι του χωριού διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στο εξωκλήσι της Παναγίας, τη γνωστή Γιορτή Κούμαρου. Το κούμαρο είναι ένα τοπικό ποτό (είδος τσίπουρου) που παρασκευάζεται στην περιοχή και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι οποίες πλαισιώνονται από παραδοσιακή μουσική και τους κατάλληλους μεζέδες.

Γιορτή Ροδιού στα Ριζά

Με στόχο την ανάδειξη της καλλιέργειας του ροδιού οι παραγωγοί των Ριζών ξεκίνησαν το 2012 τη διοργάνωση της Γιορτής Ροδιού. Η γιορτή πραγματοποιείται στο τέλος του καλοκαιριού στην κεντρική πλατεία του χωριού και περιλαμβάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καινούρια αυτή καλλιέργεια, εκθέσεις παραδοσιακών αγνών προϊόντων της περιοχής, όπως βότανα, γλυκά, κηπευτικά και γαλακτοκομικά, λαϊκό γλέντι.

 

Χριστούγεννα

Από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τις πρώτες μέρες του Γενάρη ο Πολύγυρος φορά τα γιορτινά του και μεταμορφώνεται σε πόλη των Χριστουγέννων. Ο Δήμος σε συνεργασία με τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, τους φορείς και τους συλλόγους ετοιμάζουν εκδηλώσεις για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους και να κάνουν την υποδοχή της νέας χρονιάς λίγο πιο λαμπερή. Μουσικά και χορευτικά σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, γιορτινά παιχνίδια και στολίδια σε κάθε γωνιά του Δήμου Πολυγύρου υπόσχονται να δώσουν πολλή χαρά στα παιδιά και αφορμή στους μεγάλους να ξεφύγουν από τα προβλήματα και να ταξιδέψουν στον κόσμο του παραμυθιού.