Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η Δημοτική Ενότητα Ζερβοχωρίων αποτελείται από την Κοινότητα Παλαιόχωρας, την Κοινότητα Γεροπλατάνου, την Κοινότητα Κρήμνης, την Κοινότητα Μαραθούσας (Πλατανοχώρι), και την Κοινότητα Ριζών.

Πληθυσμός δημοτικής ενότητας (απογραφή 2021) ΝΟΜΙΜΟΣ: 2.658 ΜΟΝΙΜΟΣ: 1.934

Παλαιόχωρα

Η Παλαιόχωρα βρίσκεται Β.Α. του Νομού Χαλκιδικής, πάνω στο κεντρικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Αγίου Όρους και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 57 περίπου χιλιόμετρα και από τον Πολύγυρο 18 χιλιόμετρα.

Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο με μικρές αυλές και ανηφορικά σοκάκια.

Η Παλαιόχωρα έχει να επιδείξει:

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πάνω από το χωριό σε ειδυλλιακή τοποθεσία. Στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο γίνεται το ονομαστό πανηγύρι του προφήτη Ηλία.

Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού.

Το σπίτι του λαογράφου και δασκάλου Δημητρίου Τσιότρα, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση λαογραφίας.

Το νερόμυλο του Ντελή Δημήτριου.

Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να επισκεφθεί το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γεροπλάτανος

Ο Γεροπλάτανος χρωστάει το όνομά του στο πλατάνι που κοσμεί την πλατεία του χωριού. Ξεχωριστό για τη φυσική ομορφιά του αλλά και το δέος θαυμασμού, που προκαλεί στον επισκέπτη με την επιβλητικότητά του, είναι ο αναγνωρισμένος ως μνημείο φύσης υπεραιωνόβιος πλάτανος. Η ιστορία του Γεροπλατάνου ξεκινάει στα 1795 όταν εφτά οικογένειες ήρθαν και έκτισαν σπίτια από την περιοχή Λιάσκοβα, 6 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού. Μέχρι τα 1928 τοχωριό ονομαζόταν «Τουπλίκια» που σημαίνει ζεστό νερό, το οποίο βγαίνει από τις ρίζες του πλατανιού. Από το 1928 και εντεύθεν ονομάστηκε Γεροπλάτανος.

Δυτικά του χωριού βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας, μέσα σ ένα τοπίο κατάφυτο από δέντρα. Εκεί κάθε χρόνο 14-15 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την τέλεση του μέγα εσπερινού - θεία λειτουργία. Ακολουθεί η προσφορά παραδοσιακού φαγητού «κουρμπάνι», χορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή μουσική.

Κρήμνη

Το χωριό της Κρήμνης στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα κτίστηκε μετά από σεισμό του 1960, τα έτη 1961-1962.Το όνομα του χωριού είναι Κρήμνη από το Κρημνό και Γκρήμνια ή Γκρήμιανη ή Γκρήμνιαν από τη λέξη γκρεμός, γιατι πράγματι το παλιό χωριό της Κρήμνης ήταν κτισμένο στο γκρεμό. Στο παλιό χωριό της Κρήμνης μέσα στα ερείπια υπάρχει ανακαινισμένος ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, μια βασιλική κτισμένη το 1860. Στη βόρεια πλευρά του νέου χωριού της Κρήμνης και σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ. Προς το χείμαρρο του «Τρανού λάκκου» υπάρχει το νεόκτιστο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με το αγίασμα της Αγίας στη θέση του παλιού, μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία από πλατάνια, πουρνάρια και καρυδιές. Κάθε χρόνο 26 Ιουλίου γίνεται τριήμερος εορτασμός (πανηγύρι) προς τιμή της Αγίας.

Μαραθούσα

Η Μαραθούσα βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του Δήμου Πολυγύρου. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Κύριος ναός είναι αυτός του Αγίου Γεωργίου, που είναι τρίκλιτος και οικοδομήθηκε το 1954. Στα 2-3 χλμ. βόρεια της Μαραθούσας βρίσκεται η Πλατάνα, με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης του 1944. Το χωριό υπήρξε ένα από τα μαντεμοχώρια την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το Πλατανοχώρι, σε υψόμετρο 200μ., αποτελεί οικισμό της Μαραθούσας.

Ριζά

Τα Ριζά βρίσκονται πάνω στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Αγίου Όρους. Το χωριό πιθανότατα έχει πάρει το όνομα του επειδή βρίσκεται στις ρίζες του Χολομώντα.

Η ιστορία του χωριού φέρεται να ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Το όνομα του χωριού έχει σλαβικές ρίζες και σημαίνει τόπος με πολλές βρύσες.

Το χωριό των Ριζών πέρα από την μακραίωνη ιστορική του παράδοση έχει να επιδείξει σπουδαία πρόσωπα στον στρατιωτικό αλλά και πολιτικό τομέα, που επηρέασαν όχι μόνο την ζωή του τόπου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.