Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
dafnes fasespolygyros
31 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

 

 

 

 

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Νίκο Παναγιωτίδη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010, 20.30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

 

Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης

Χειμερινή Περιοδεία ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του για παρουσία του και εκτός Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιεί το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων αξιώσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη.

Ορμώμενοι από την πεποίθηση ότι η παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε στην Μακεδονία και τη Θράκη επιβάλλεται για λόγους εθνικής σημασίας και ότι ως θεσμός δημοσίου συμφέροντος πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες του πληθυσμού της Βορείου Ελλάδος, το Κ.Θ.Β.Ε. ξεκινά μια δίμηνη περιοδεία με αφετηρία τον ακριτικό Νομό Έβρου. Το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης  του ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, ”Δάφνες και πικροδάφνες”.

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Ορμένιο του Δήμου Τριγώνου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010.

Στο σημείωμά του σχετικά με το Κλιμάκιο Μακεδονίας- Θράκης ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Δημήτρης Γαρούφας επισημαίνει: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπηρετώντας τους θεσμικούς του στόχους και κάνοντας πράξη το άνοιγμα στην περιφέρεια, υλοποιεί πρόγραμμα χειμερινής περιοδείας με θίασό του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ξαναζωντανεύει ο θεσμός των κλιμακίων που στο παρελθόν κάθε χρόνο περιόδευαν σε Μακεδονία και Θράκη δίνοντας τη δυνατότητα επαφής και μύησης στο Θέατρο στους κατοίκους και των πιο απομακρυσμένων χωριών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Θ.Β.Ε. παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και τις εξ’ αυτού του λόγου περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Κ.Θ.Β.Ε., στηρίζει αυτή την νέα προσπάθεια γιατί με αυτόν τον τρόπο το Κ.Θ.Β.Ε. ανταποκρίνεται καλύτερα στην υψηλή αποστολή του και αποδεικνύει ότι λειτουργεί πραγματικά ως Κρατικό Θέατρο όλης της Βόρειας Ελλάδας και γι’ αυτό άλλωστε η πρεμιέρα της περιοδείας γίνεται στο Ορμένιο του Έβρου. Τέλος, χαιρετίζουμε και την επιλογή του συγκεκριμένου έργου που αναδεικνύει και σατιρίζει το πολιτικό κλίμα της Ελληνικής επαρχίας και που ταυτόχρονα είναι ένα θεατρικό έργο, από τα καλύτερα της νεοελληνικής θεατρικής δημιουργίας, διαχρονικά επίκαιρο με τον θεατή να έχει πάντα την αίσθηση ότι γράφτηκε μόλις χθες».

Στην αναγκαιότητα επανίδρυσης του Κλιμακίου Μακεδονίας – Θράκης αναφέρεται στο σημείωμά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης Χατζάκης:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για λόγους εθνικής σημασίας και πολιτιστικής αναγκαιότητας, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του, επανιδρύει τον θεσμό των Κλιμακίων, έπειτα από 26 χρόνια αναστολής της λειτουργίας του. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1977 στην Κομοτηνή με το θέατρο της Θράκης, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, και λειτούργησε μέχρι το 1984. Η δημιουργία ενιαίου Κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης έχει ως σκοπό τη μόνιμη παρουσία κρατικής θεατρικής σκηνής στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, συμβάλλοντας στην οργάνωση νέας προοπτικής για τον ρόλο του θεάτρου στη χώρα μας. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, επιλέγοντας να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, το Δάφνες και πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, κείμενο καίριας πολιτικής στόχευσης,  που καυτηριάζει, με απολαυστικό χιούμορ, τη διαχρονική ελληνική πραγματικότητα και σατιρίζει με διαλεκτική σκέψη την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη θεατρική πράξη είναι η βασική προτεραιότητα της πρωτοβουλίας του ΚΘΒΕ. Καλούμε τους κατοίκους, τους φορείς, τους Δήμους, τις Νομαρχίες, τις Κοινότητες της Μακεδονίας και της Θράκης να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Το Κλιμάκιο του ΚΘΒΕ τους αφορά. Γιατί το θέατρο δημοσίου συμφέροντος είναι μια πνευματική περιουσία που ανήκει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά».

 

Δάφνες και Πικροδάφνες

Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά

 

Η  Υπόθεση του έργου

Τέσσερις τοπικοί στυλοβάτες υποψηφίων βουλευτών μαζεύονται μια χειμωνιάτικη νύχτα για να συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές. Ο καθένας κρατά κρυμμένα μυστικά που θ’ αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων. Σ’ αυτή την εκρηκτική συνάντηση, οι τέσσερις αυτοί ισχυροί άντρες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία, προκειμένου να ενεργήσουν με στόχο το προσωπικό τους συμφέρον. Και βέβαια, μεγάλη πρωταγωνίστρια, μια γυναίκα, που αν και μονίμως απούσα, δρομολογεί τις εξελίξεις.

 

Απόσπασμα από το Σημείωμα του Σκηνοθέτη

1977… 2010. Τριάντα χρόνια μετά και το έργο των Κεχαΐδη-Χαβιαρά, παραμένει  επίκαιρο όσο ποτέ. Τέσσερις  επαρχιώτες  προεκλογικά  προσπαθούν να προωθήσουν  ημέτερους με απώτερο σκοπό την προσωπική τους «βολή». Τέσσερις φίλοι, σφάζονται την μια με το βαμβάκι, την άλλη με ξυλοδαρμό, σφάζονται στον βωμό της εξουσίας και του παιχνιδιού, στρώνοντας την προσωπικότητά τους στο πάτωμα. Διαχρονικό και ευθύβολο λάμπει σαν χρυσό είδωλο της Ελληνικής πραγματικότητας. Τα μέσα στις εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να άλλαξαν, όμως  η τακτική παραμένει η ίδια…. μια τακτική που ευνοεί τους αρουραίους της πολιτικής και εξυπηρετεί κατά το δοκούν τα πολιτικά ήθη, πολιτικές τακτικές, ίντριγκες, συνωμοσίες, βερμπαλισμούς, αληθοφανή  ψέματα και ψεύτικες αλήθειες. Ένα πραγματικά δυνατό θέατρο, μια θεατρική πράξη που γονιδιακά μας φέρνει αντιμέτωπους  με τους εαυτούς μας.

Γιώργος Κιουρτσίδης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης

Σκηνικά-κοστούμια: Άννα – Μαρία Βάσιακ

Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου

Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Διανομή με σειρά εμφάνισης: Θανάσης Κεραμίδας (Βασίλης), Τάσος Πανταζής (Κώστας),  Νίκος Μαγδαληνός  (Τάσος), Σπύρος Σαραφιανός (Αλέκος)

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Για ομαδικές κρατήσεις άνω των δέκα  ατόμων παρέχεται η δυνατότητα μειωμένης τιμής εισιτηρίων

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Mε την παράκληση να δημοσιευτεί η να κοινοποιηθεί

Γραφείο Τύπου Κ.Θ.Β.Ε.

Πληροφορίες: Μάγδα Δημάκη, Τηλ:  2310 223528 & 6974 822140

Σοφία Χριστοφορίδου τηλ: 6945104221

 e-mail: press@ntng.gr – Ιστοσελίδα Κ.Θ.Β.Ε. http://www.ntng.gr/