Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ιδρύθηκε το 1971, σε σχέδια του εξαιρετικού αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου. Ήταν ένας μικρός χώρος, ο οποίος όμως ικανοποιούσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής.
Με την πάροδο του χρόνου και την αποκάλυψη πολλών και σημαντικών – συχνά μοναδικών – ευρημάτων ήταν απαραίτητη η επέκτασή του.
Τον Ιούλιο η ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πολύγυρου και της Χαλκιδικής, το οποίο χάρη στην στην υποδειγματική δουλειά της Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία και στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.
Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε 4 θεματικές ενότητες:
Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές.
Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.
Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο.
Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό. (Κείμενο από τη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, από τη σχετική σελίδα στο Facebook).
Ώρες λειτουργίας 08:30-15:30 (εκτός Τρίτης). Δείτε αναλυτικά εδώ τι ισχύει για τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα.
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
Tα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης “Ένας συλλέκτης και ένας αρχαιολόγος από το παρελθόν συνομιλούν σε χρόνο μέλλοντα” (Αρχαιολογική Συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου) πραγματοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και την Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στις 12 το μεσημέρι.
Η έκθεση παρουσιάζει την αρχαιολογική συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Η συλλογή περιλαμβάνει πλήθος κεραμικών αγγείων όπως ληκύθους, οινοχόες, σκύφους, κύλικες, κοτύλες, πινάκια, πλημοχόες, κοσμήματα όπως ενώτια, περίαπτα, διαδήματα, ζέλλια, περιδέραια, ειδώλια, νομίσματα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, όπλα και κράνη.
Τα αντικείμενα της συλλογής Λαμπρόπουλου, έχουν τοποθετηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου. Η κατασκευή και τοποθέτηση των μουσειακών προθηκών έγινε με πρωτοβουλία της Εταιρείας φίλων αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου. Η Εταιρεία κατόρθωσε να συγκεντρώσει από δωρεές και χορηγίες το απαραίτητο χρηματικό ποσό και σε συνεννόηση και συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής ετοιμάστηκε η αίθουσα και άνοιξε για το κοινό στις 24 Μαρτίου 2019.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο βρίσκεται σε πευκόφυτο οικόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, άρχισε να κατασκευάζεται το 1965 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1971. Οι εκθεσιακοί του χώροι περιλάμβαναν αρχικά μία αίθουσα, στην οποία εκτέθηκαν αρχαιολογικά
ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής.
Η αύξηση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, στα χρόνια που ακολούθησαν, επέβαλαν την επέκταση της έκθεσης του Μουσείου σε χώρους άλλης λειτουργίας και οδήγησαν την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στην υποβολή αιτήματος για επέκταση του Μουσείου. Τον Ιούνιο του 2005 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η οριστική μελέτη του έργου «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη” του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το νέο πλέον κτήριο του Μουσείου, του οποίου η παραλαβή έγινε τον Οκτώβριο του 2016, περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 582 τ.μ., αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους εργαστηρίων συντήρησης και γραφείων, αύξηση αποθηκευτικών χώρων και αναψυκτήριο.
Η επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα αποτελέσει έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι την έναρξη των εργασιών της επανέκθεσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα φιλοξενηθούν περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις υψηλού κύρους, ενδιαφέροντος και αισθητικής.
Τον Φεβρουάριο του 2017 παρουσιάστηκε η έκθεση “Μάσκες” με υλικό από την εξαίρετη συλλογή του Εκθεσιακού Κέντρου “Γιώργης Μελίκης” – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου με θέμα τη σύγκρουση του απολλώνιου με το διονυσιακό στοιχείο.
Για την Άνοιξη του 2017 προγραμματίζεται η έναρξη περιοδικής έκθεσης (Μάιος) καθώς και βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Δρ. Γεωργία Στρατούλη,
αρχαιολόγος – προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Εικονική περιήγηση 360ο για όσους δεν κατάφεραν να δουν την έκθεση “ΜΑΣΚΕΣ” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, 18-26/2/2017.
Συντελεστές έκθεσης: Γενικός συντονισμός Ιωάννης Κανονίδης, προϊστάμενος ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Επιμέλεια έκθεσης Δρ. Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου εικαστικός, Θοδωρής Λάλος συντηρητής αρχαιοτήτων – εικαστικός.
Εικονική περιήγηση 360ο για όσους δεν κατάφεραν να δουν την παράλληλη έκθεση του ΣΚΕΤΠ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, 18-26/2/2017.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε:
- Ιωάννη Κανονίδη, προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
- Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγο – προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
- Γιώργη Μελίκη, Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας
- Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου
- Γεώργιο Γκόλιαρα www.go360.gr