Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
14 Μαΐου 2020

Με επιτυχία η σύσκεψη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο Δημαρχείο Πολυγύρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πολυγύρου η σύσκεψη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων το προσεχές διάστημα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πολυγύρου, κ. Αστέριου Ζωγράφου. Συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος, κ. Τάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Κουφίδης, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πολυγύρου και Μεταμόρφωσης, κ. Ρόκκος και κα Τσινά αντίστοιχα, οι αρχηγοί των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου, κ. Αβέρης, κ. Κυργιαφίνης, κα Χριστιανού, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων.
Κατά γενική ομολογία η σύσκεψη αυτή χαρακτηρίστηκε από αμείωτο ενδιαφέρον και χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα χρήσιμη για την επόμενη μέρα εν μέσω πανδημίας.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και ανέλαβε το έργο της συγκέντρωσης των προτάσεων, την επεξεργασία τους και την κατάθεσή τους στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Οι κύριοι Τάσιος και Κουφίδης ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση από την πλευρά του τουρισμού και του εμπορικού κόσμου αντίστοιχα και αναφέρθηκαν σε δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει άμεσα με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών αλλά τη μη ύπαρξη της σχετικής ΚΥΑ για την εκμίσθωση του αιγιαλού.
Ο κ. Παπαπαναγιώτου από την πλευρά του Συλλόγου Επαγγελματιών Πολυγύρου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Σύλλογος και την ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε η μείωση των φόρων και γενικότερα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το κράτος να είναι αντίστοιχη με τη μείωση του τζίρου.
Η κα. Τσινά, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεταμόρφωσης και εκ μέρους του Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταμόρφωσης αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στην ανάγκη δημιουργίας τουριστικού οργανισμού σε επίπεδο δήμου.
Ο κ. Αβέρης από την πλευρά του Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου ανέφερε ταύτιση απόψεων με το Επιμελητήριο και τους Συλλόγους Επαγγελματιών, τόνισε πως ο Δήμος θα πρέπει να εξετάζει την κάθε περίπτωση πληγέντος επιχειρηματία ξεχωριστά και κατέθεσε τις προτάσεις που έχει ανακοινώσει ο συνδυασμός.
Ο κ. Κυργιαφίνης από την πλευρά της Συνεργασίας Πολιτών αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο συνδυασμός και τόνισε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για την επίσπευση της λήψης ανάλογων μέτρων για όσους πλήγονται.
Η κα Χριστιανού από την πλευρά της Συσπείρωσης Πολιτών ανέφερε ότι η πανδημία επιτάχυνε τη διαφαινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και έθεσε το θέμα των εργαζομένων, που πλήγονται παράλληλα με τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για άδειους χώρους στις παραλίες ενόψει της αύξησης του χώρου εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις στις οργανωμένες παραλίες.
Αμέσως μετά το λόγω πήρε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ανθεμούντα, κ. Σιμώνης, ο οποίος ανέφερε ότι και ο Δήμος Πολυγύρου πλήττεται παράλληλα με τους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και ότι η μείωση εσόδων στον προϋπολογισμό του δήμου δημοσιονομικά προβλέπει και την αντίστοιχη μείωση των δαπανών.
Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ζερβοχωρίων, κ. Κομπόγιαννος, αναφέρθηκε στην επιφύλαξή του πως η υγειονομική κρίση, που εξελίχθηκε σε οικονομική μπορεί να γίνει και κοινωνική και τόνισε πως άμεσα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ορμύλιας, κ. Ματέας, τόνισε πως ο δήμος θα σταθεί στο πλευρό όλων αυτών, που πλήττονται από την πανδημία και πως κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης είναι ανέφικτες, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν οι κ. Σφυρής, κ. Καλλιμάνης (Μεταμόρφωση), κ. Τσινάς (Ορμύλια), κ. Κατσιακιώρης (Πολύγυρος, Γερακινή, Καλύβες), κ. Γεωργακούδης (Αγ. Πρόδρομος), κ. Εμμανουήλ.
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, παροχή διευκρινήσεων και καταγραφή των προτάσεων. Ο κ. Βορδός, κλείνοντας, δεσμεύθηκε για τη συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε πως οι προτάσεις είναι εφικτές μόνο όταν συνοδεύονται από ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και όταν αυτές δεν παραμένουν μόνο σε επίπεδο ευχολογίου.