Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
5 Σεπτεμβρίου 2014

Έναρξη εκδηλώσεων 4ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα

“Η Χαλκιδική έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της εξαγωγής υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.” τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Ορφανός, κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων της 4ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, Γεωργίας – Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, που πραγματοποιείται το τριήμερο 5, 6, και 7 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γαλάτιστα.

galatista2014imeridaΌπως είπε η γιορτή αυτή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας να γνωρίσουν τα προϊόντα του νομού, το τυρί, το μέλι, το λάδι, και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας των παραγωγών, των επιχειρηματιών, των φορέων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης με στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας.

Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης, των ΑΠΕ κλπ, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, θέλοντας να καταδείξει το ενδιαφέρον της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση ενώ απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους, είπε ότι τα προβλήματά τους σύντομα θα βρουν λύσεις. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια και στήριξη, όποτε του ζητηθεί.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, κ. Αστέριος Ζωγράφος, εξήγησε ότι στόχος της δημοτικής αρχής μέσω της Γιορτής Κτηνοτροφίας, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η ενίσχυση του ρόλου της κτηνοτροφίας ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης, η προβολή των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων της περιοχής, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Γαλάτιστας. Παράλληλα επισήμανε ότι ο Δήμος Πολυγύρου θα σταθεί δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, που δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου για την αγροτική ανάπτυξη. Σημείωσε επιπλέον ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κ.Μ. Μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαλκιδικής, Ευθύμιος Καρανάσιος, σημείωσε με έμφαση ότι απαιτείται η συνέργεια όλων των τοπικών φορέων, για να ανακουφιστούν οι κτηνοτρόφοι, για τους οποίους ελάχιστα έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ανέφερε ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, με μείωση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας και δήλωσε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τον κλάδο αυτό, που έχει τεράστια σημασία για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, υπογράμμισε ότι η ΠΕΧ παλεύει καθημερινά με τα λιγοστά μέσα (ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικοί πόροι) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τόνισε ότι η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, που μαζί με το Δήμο Πολυγύρου και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας διοργανώνουν την 4η Γιορτή Κτηνοτροφίας, ο πρόεδρος, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, ζήτησε από όλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τα οποία, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι αλλά οι πολιτικοί φορείς.

“Έχουν εξαντληθεί τα όρια των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής” υποστήριξε ο κ. Δημήτριος Τζηρίτης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, και μίλησε για τρεις “πληγές” της κτηνοτροφίας, τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων χωρίς την απαραίτητη άδεια, τις νόσους των ζώων και το πρόβλημα των βοσκότοπων.

Το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης και των βοσκότοπων ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χρήστος Ρούκος περιγράφοντας την κατάσταση στη Χαλκιδική, εξηγώντας τα μειονεκτήματα της σημερινής νομοθεσίας και τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα αυτό μέσα από τη νέα ΚΑΠ.

Εισηγούμενος το θέμα “Καταρροϊκός πυρετός των μηρυκαστικών” ο κ. Σπήλιος Γεωργιάδης, προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής στην ΠΕΧ, έκανε λόγο για μία ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και εντοπίστηκε σε 30 περίπου περιπτώσεις στο νομό. Έδωσε οδηγίες στους κτηνοτρόφους για τη φροντίδα των άρρωστων ζώων και τόνισε τη σημασία της πρόληψης με έμφαση στους τρόπους καταπολέμησης των κουνουπιών.

Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Αγάπειο Ίδρυμα Γαλάτιστας παρακολούθησαν δεκάδες κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες.

Οι εκδηλώσεις της 4ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, Γεωργίας – Έκθεση Τοπικών Προϊόντων συνεχίζονται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

20.30 Τραγούδια από τη Χορωδία Γαλάτιστας

21.00 Θεατρική Παράσταση: «Η κυρία Προέδρου», από την Πολιτεία Θεάτρου. Προαύλιο δημοτικού σχολείου. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

21.00 Συναυλία ελληνικής μουσικής με την ορχήστρα των αδερφών Τσικούρη. Φιλική συμμετοχή: Λιζέτα Καλημέρη. Προαύλιο δημοτικού σχολείου. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

4η Γιορτή Κτηνοτροφίας – Γεωργίας – Eκθεση τοπικών προϊόντων

Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου

11.00-17.00 Έκθεση τοπικών προϊόντων – γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, επιχειρήσεων, φορέων, αγροτικού-λαογραφικού υλικού

Γευσιγνωσία με συνταγές του Συλλόγου Γυναικών Γαλάτιστας

Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων Γαλάτιστας

Απονομή διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Ο Πύργος της Γαλάτιστας θα είναι ανοιχτός και την Κυριακή για τους επισκέπτες.