Φιλικές και προσβάσιμες παραλίες στον Δήμου Πολυγύρου για Άτομα με Αναπηρίες
Ψακούδια, Μεταμόρφωση, Γερακινή και Καλύβες είναι οι τέσσερις παραλίες στις οποίες τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι, αφού ο Δήμος Πολυγύρου φρόντισε να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τον σκοπό αυτό.
Άτομα με κινητικά προβλήματα
Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη θάλασσα της Μεταμόρφωσης και τη Γερακινής, με το ειδικό κάθισμα που έχει τοποθετηθεί. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μηχανισμό, που διαθέτει ενσωματωμένο πτυσσόμενο διάδρομο, δύο συστήματα κίνησης και ειδικούς τροχούς, τύπου μπαλονιού, για να κινείται εύκολα πάνω στην άμμο.
Οι ενδιαφερόμενοι, που θέλουν να παραλάβουν το τηλεχειριστήριο του μηχανισμού, εφόσον δεν έχουν δικό τους συνοδό, μπορούν να επικοινωνούν με την κατασκήνωση «ΟΝΕΙΡΑΤΑ», για την παραλία της Μεταμόρφωσης, στο τηλέφωνο: 6982033050 (κ. Ζαρταλούδης) και για την παραλία της Γερακινής στο ξενοδοχείο Decauvile, τηλ: 6973723770 (κ. Κουγιώνης). Επιπλέον είναι στη διάθεσή τους η ιστοσελίδα https://sea-access.gr, μέσα από την οποία, μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο, τις συνθήκες που επικρατούν, εάν δηλαδή είναι ήρεμη η θάλασσα ή έχει κύμα.
Άτομα με προβλήματα όρασης
Στις παραλίες των Ψακουδίων και των Καλυβών έχει τοποθετηθεί ένα πρωτοποριακό σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης, που τα καθοδηγεί, ώστε να εισέρχονται στη θάλασσα και να κολυμπούν με ασφάλεια. Σημαδούρες στη θάλασσα αναγγέλλουν την απόσταση από την παραλία, καθώς και το βάθος του νερού, με τη βοήθεια ενός αδιάβροχου τηλεχειριστηρίου.
Το άτομο με προβλήματα όρασης, καθοδηγούμενο από διάδρομους όδευσης, οδηγείται στο σημείο ενημέρωσης, όπου παραλαμβάνει το τηλεχειριζόμενο πομπό και μέσω των διαδρόμων κυκλοφορίας, προσεγγίζει τη θέση του στην παραλία. Όταν μπει στο νερό, πιέζει το πρώτο κουμπί στο τηλεχειριστήριο και οι σημαδούρες δίνουν πληροφορίες, όπως αρίθμηση και υπολογισμό της απόστασης από την ακτή. Τα ηχητικά μηνύματα της κάθε σημαδούρας οριοθετούν τα σημεία κολύμβησης και επιτρέπουν τον προσανατολισμό μέσα στη θάλασσα. Το άτομο, κολυμπάει από τη μία σημαδούρα στην άλλη με ασφάλεια. Πατώντας το δεύτερο κουμπί λαμβάνει ένα ηχητικό σήμα από τον πίνακα παραλίας, που επιτρέπει την επιστροφή στην παραλία. Τέλος, σε περίπτωση ανάγκης, πατάει το τρίτο κουμπί και μέσω της φορητής μονάδα λήψης σημάτων, ειδοποιεί για βοήθεια.
«Η προσβασιμότητα στις παραλίες μας για τα άτομα με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτη. Δε νοείται στη χώρα, όπου ο τουρισμός ανθεί, συνάνθρωποί μας να μην μπορούν να απολαύσουν στιγμές καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δίπλα στη θάλασσα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες τους» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιάννης Λελεγιάννης.