Δήμαρχοι, φορείς και πολίτες της Χαλκιδικής ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη συνδιαμόρφωση του Ε.Π.Σ
Το προβληματισμό του για το σύντομο χρονικό διάστημα, που καλούνται Δήμαρχοι και παραγωγικοί φορείς να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παραλιακών Περιοχών Π.Ε. Χαλκιδικής, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, επαγγελματιών και κατοίκων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη και την προστασία της περιοχής.
«Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η διαδικασία fast track, με την οποία εκπονείται. Θέλω να επιστήσω την προσοχή, κυρίως στους συναδέλφους μηχανικούς, που αυτό το εργαλείο το είχαν σαν Γενικό Πολεοδομικό τα προηγούμενα χρόνια, να μπουν ενεργά στη διαδικασία αυτή, της διαβούλευσης έστω και σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και να μας βομβαρδίσουν με τις απορίες και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε κι εμείς να πιέσουμε τους μελετητές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουήλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πολυγύρου έχει ορίσει ειδική συνεργάτη, Μηχανικό Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια των πολιτών στο e-mail: eps@polygyros.gr και τις προωθεί στη συνέχεια στον ανάδοχο του έργου, ενώ ταυτόχρονα, την ίδια χρήση έχει και η πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: https://polsxedia.ypen.gov.gr/.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, οι Αντιδήμαρχοι Σιθωνίας και Κασσάνδρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ανδρέας Χλιούμης, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Μεσιτών, Εμπόρων και Ξενοδόχων Χαλκιδικής, καθώς και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Επιπλέον, στην εκδήλωση συμμετείχαν ιδιώτες μηχανικοί, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έλαβαν ενεργά μέρος στον διάλογο που ακολούθησε.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τρία εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης, που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών της Π.Ε. Χαλκιδικής. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του τουρισμού, την οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του και να συμβάλει με προτάσεις που θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, το οποίο θα επιλεγεί εντός των επόμενων μηνών.