Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
poster-Film-Mouseio11
19 Ιουλίου 2021

Α’ συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών στον Πολύγυρο από την εφορία αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, διοργανώνει μια πρώτη συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, με σκοπό να φέρει στο κοινό της Χαλκιδικής όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες για μικρούς και μεγάλους, ταινίες που μας γνωρίζουν το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πανεπιστημιακή αρχαιολογική έρευνα στη χώρα, τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων για να προσεγγίσουμε το παρελθόν, ταινίες που αναζητούν τα σπαράγματα της μνήμης μέσα στη σύγχρονη πόλη και αποτίουν φόρο τιμής στις φωτεινές προσωπικότητες της ιστορίας μας.

Η συνάντηση αυτή είναι μόνο η αρχή ενός ταξιδιού στην πολιτιστική μας κληρονομιά και σας καλούμε να επιβιβαστείτε!

 

(Στην εκδήλωση έχουν προβλεφθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική).

 

Περισσότερες πληροφορίες: Eφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, τηλ. 2310-285.163 (κα Ελένη Στούμπου)

E-mail: efachagor@culture.gr

Συντονισμός εκδήλωσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

Συνεργάτες:   ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΑΔΑΜΟΥ, Αρχιτέκτων – ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΚΤΣΕΛΗ, Αρχαιολόγος

Με τη συνεργασία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ, και την υποστήριξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ και υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

progefaxagorΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

8.30 μ.μ.

Σωστική ανασκαφή στην Ιερά Οδό (με αγγλικούς υπότιτλους)

Τι δουλειά κάνουν άραγε οι αρχαιολόγοι; Πώς βρίσκουν τα ευρήματα που βλέπουμε στα Μουσεία και τα χιλιάδες άλλα που περιμένουν σιωπηλά στις αποθήκες; Μια εισαγωγή στην έννοια της ανασκαφής και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, με αφορμή το κινηματογραφημένο υλικό από τη σωστική ανασκαφή στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Σκαραμαγκά, την περίοδο 2006-2007.

Διάρκεια: 5′.00”

Σκηνοθεσία, λήψη και επεξεργασία εικόνας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

Επιστημονική επιμέλεια: KAΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας

Παραγωγή: Ελένη Στούμπου, 2005.

Aριστοτέλης ο Σταγειρίτης (με αγγλικούς υπότιτλους)

Ο Αριστοτέλης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών συγκρινόμενος μόνο με τον Πλάτωνα από άποψη επιρροής στο σύγχρονο κόσμο. Γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Στάγειρα, στη βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής, απ’ όπου και η προσφώνηση ο “Σταγειρίτης” που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Πώς άραγε να ήταν τα Στάγειρα την εποχή που έτρεχε στους δρόμους τους παιδί ο Αριστοτέλης ή κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά στις όμορφες μικρές παραλίες τους;

Διάρκεια: 16′.32”

Σκηνοθεσία, λήψη και επεξεργασία εικόνας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

Επιστημονική επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ Αρχαιολόγος, Υπεύθυνος αρχαιολογικού χώρου αρχαίων Σταγείρων

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ για τον εορτασμό του έτους Αριστοτέλη, 2016.

Και εγένετο θέατρον

Μια σύντομη και απολαυστική ιστορία του αρχαίου θεάτρου με κινούμενα σχέδια, από το αλωνάκι του Διόνυσου, μέχρι τις σημερινές δημοφιλείς παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας στα σωζόμενα αρχαία θέατρα της χώρας.

Διάρκεια: 7′.52”

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ

Σενάριο: ΕΥΗ ΠΙΝΗ, Αρχαιολόγος

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ, 2020.

Είμαι ο Λέων των Κυθήρων

Έχουν τα αγάλματα φωνή; Kαι φωνή έχουν και ιστορία! Ο Λέων των Κυθήρων μας αφηγείται με κινούμενα σχέδια τη δική του μέχρι να φτάσει στο λιμάνι του, ανάμεσα στους φίλους του, αρχαιολόγους, συντηρητές και φύλακες που τον φροντίζουν, στο νέο Μουσείο των Κυθήρων.

Διάρκεια: 9′.07”

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ

Σενάριο: ΕΥΗ ΠΙΝΗ, Αρχαιολόγος

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ, 2015.

9.30 μ.μ.

Το κορίτσι που γεννήθηκε δυό φορές (Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου)

Ένα ενδεκάχρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή του στο λοιμό της Αθήνας, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, πήρε πάλι μορφή, μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας με επικεφαλής τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Η ταινία παρουσιάζει την εντυπωσιακή ανάπλαση του προσώπου του άγνωστου κοριτσιού, που μας ανοίγει ένα παράθυρο στην αρχαία ιστορία, αλλά υψώνει και μια φωνή διαμαρτυρίας για τη μοίρα των σημερινών παιδιών σε συνθήκες πολέμου.

Διάρκεια: 50′.14”

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ

Παραγωγή: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ, 2020.

10.30 μ.μ.

Αγέλαστος Πέτρα

Η “Αγέλαστος Πέτρα” παραμένει η αξεπέραστη, ποιητική ματιά του κινηματογράφου στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τη σύγχρονη πόλη. Η κάμερα για δέκα σχεδόν χρόνια τριγυρνάει στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή. Τη γη των Ελευσινίων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις υποβαθμισμένες –περιβαλλοντικά και κοινωνικά– περιοχές της Αθήνας. Η ταινία τιμήθηκε με το Πρώτο Bραβείο Tαινίας Tεκμηρίωσης στα Kρατικά Bραβεία Ποιότητας 2000, το Bραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K., και Bραβείο Kοινού Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: 50′.00”

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ

Ειδική σύμβουλος: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Μουσείου Ελευσίνας

Παραγωγή: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ, Ν.Ε.Τ., Ε.Κ.Κ., 1999.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

8.30 μ.μ.

Ω, θεϊκή Σαλαμίνα

Στις αρχές φθινοπώρου του 480 π.Χ. ή όπως θα έλεγαν οι Αθηναίοι «στα μέσα του μηνός Βοηδρομιώνος, τη χρονιά που ήταν Άρχοντας ο Καλλιάδης», το στενό πέρασμα ανάμεσα στις ακτές της Αττικής και στο νησί της Σαλαμίνας έγινε το πεδίο μιας φονικής σύγκρουσης που έμελλε να κρίνει την ελευθερία της Ελλάδας. Ακούστε τον Ηρόδοτο να αφηγείται τα συγκλονιστικά γεγονότα της πιο διάσημης ναυμαχίας του αρχαίου κόσμου.

Διάρκεια: 12′.45”

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ

Σενάριο: ΕΥΗ ΠΙΝΗ, Αρχαιολόγος

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ, 2020, με αφορμή τα 2500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία.

Αρχαία Μεσσήνη (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου)

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάζεται από τον ανασκαφέα, αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη. Γνωρίζουμε την ιστορία της πόλης και να περιπλανιόμαστε στις οχυρώσεις, το Θέατρο, την Αγορά και τα ιερά της, στο εντυπωσιακό Στάδιο, το Γυμνάσιο και την Παλαίστρα. Παράλληλα, μέσα από την ιστορία των ερευνών και της ανάδειξης του μνημειακού συνόλου, προβάλλεται η σημασία της αμφίδρομης σχέσης κοινού και μνημείων.

Διάρκεια: 40′.00”

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Παραγωγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΣ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, 2014.

 9.30

Ούριακος, αυτό το κάτι (με αγγλικούς υπότιτλους)

Το 2006 ο Νίκος Ευστρατίου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. βρέθηκε μπροστά σε μια απρόβλεπτη ανακάλυψη: χιλιάδες παλαιολιθικά εργαλεία σκορπισμένα σε μια απομακρυσμένη ακτή της Λήμνου. Δώδεκα χρόνια μετά μας φιλοξενεί στη προϊστορική ανασκαφή του Α.Π.Θ. στη Λήμνο και εξηγεί τα ευρήματα, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς της έρευνας. Επιχειρεί επίσης να σκιαγραφήσει τις ομάδες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που περνούσαν τα καλοκαίρια τους σ’ αυτή τη μακρινή ακτή του Βόρειου Αιγαίου γύρω στο 10.500 π.Χ., σε μια εποχή κρίσης, όταν οι άνθρωποι μόλις άρχιζαν να ταξιδεύουν στη θάλασσα και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου δεν ήταν ακόμη νησιά.

Διάρκεια: 46′.00”

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ

Επιστημονική επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Παραγωγή: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ 2019.

10.30

Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών (στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, με αγγλικούς υπότιτλους)

Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τόλμησε να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας. Ελευθέρωσε άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, ίδρυσε το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχτισε νοσοκομείο που περιέθαλπε δωρεάν Έλληνες, Οθωμανούς και Φράγκους και προσέφερε καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας. Η δράση της προκάλεσε την αντίδραση των κατακτητών και είχε ως αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατό της το 1589.

Από αυτοκρατορική γενιά των Παλαιολόγων, μία επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση του 1821 και αγία, η Φιλοθέη των Αθηνών.

Η δράση της αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για να αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε πολλά νησιά.

Διάρκεια: 50′.00”

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ

Έρευνα: Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΠΡΑΣ, Θεολόγος

Παραγωγή: ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ, 2020.