Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
11 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ «ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ»

2η ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ 7-8-9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Δύο νέες συνταγές δημιούργησε ομάδα έξι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας για τη Γαλάτιστα, με τοπικά προϊόντα, στο πλαίσιο της 2ης Γιορτής Κτηνοτροφίας. Και οι δύο συνταγές παρουσιάστηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χαρακόπουλου, του Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Ε. Καρανάσιου, του Δημάρχου Πολυγύρου κ. Α. Ζωγράφου, εκπροσώπων της Τ.Α., φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθους κόσμου.

Τη «σαλάτα Γαλάτιστας» δοκίμασε πρώτος ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έδειξε ενθουσιασμένος από τη δημιουργία των καταξιωμένων σεφ και τους συνεχάρη τονίζοντας τη σπουδαιότητα χρήσης τοπικών προϊόντων για την παρασκευή των συνταγών.

Οι συνταγές αυτές, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, κ. Γ. Τάσιου, θα προωθηθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, με σκοπό να ενταχθούν στα μενού τους και να προβάλουν με αυτόν τον τρόπο τη Γαλάτιστα και τα προϊόντα της.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: 

ΤΡΑΓΟΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ

Υλικά

1 κιλό κρέας τράγου βρασμένο (6 ώρες)

5 τεμάχια τομάτες μέτριες κόκκινες

20γρ τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο

1 λίτρο ζωμός τράγου ξαφρισμένος

4 κόκκους μπαχάρι

6 κόκκους πιπέρι μαύρο

1 φύλλο δάφνης

500γρ μακαρόνες Γαλάτιστας (παστίτσιο κομμένο σε 5 εκατοστά)

1 μικρό κρεμμύδι

1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό

Αλάτι, λίγη ζάχαρη

Δημιουργία

Βράζουμε τον τράγο σε μέτρια θερμοκρασία για 5-6 ώρες στο μάτι ή στο φούρνο με αρκετό νερό. Τον αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα κομμάτια κρέατος από το κόκκαλο, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τη φόρμα των κομματιών.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε για 15 λεπτά το σκόρδο ολόκληρο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη δάφνη, το μπαχάρι και τους κόκκους πιπεριού. Σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε και τις τομάτες τριμμένες στον τρίφτη (χωρίς φλούδα) και τον τοματοπολτό. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό του τράγου και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις μακαρόνες Γαλάτιστας και το κρέας. Βράζουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια μεταγγίζουμε το περιεχόμενο σε ένα ψηλό ταψί φούρνου. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ρουφήξουν τα ζυμαρικά τα υγρά.

Σερβίρουμε σε πήλινο μαζί με τυρί τριμένο.

Για τα εστιατόρια: Σερβίρουμε με chips τηγανιτής γραβιέρας, λάδι βασιλικού και αφρό σκόρδου

2η ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ 2012

Δημιουργία από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ

Ομάδα εργασίας, Chefs

Γιώργος Μαστροδημήτρης, Χρήστος Γκότσης, Γιώργος Παλησίδης, Στράτος Μανώλης, Σάκης Τζακατζής, Νανά Γκαμπούρα

 

ΣΑΛΑΤΑ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ

Υλικά

200γρ καρδιές μαρουλιού πλυμένες, χωρίς σταγόνες νερού

10 φύλλα φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό ή 3 γρ ξηρό βασιλικό                                 

10 τοματίνια

120γρ γίδα βραστή μπούτι

50γρ γραβιέρα Γαλάτιστας σε λεπτές φετούλες

50γρ πιπεριά κόκκινη

100 γρ μανούρι σε μπαλάκια (5Χ20γρ) 

10 γρ γύρη λουλουδιών μέλισσας

8 ελιές Γαλάτιστας τσουβαλάτες

Υλικά dressing:

30γρ μουστάρδα

20γρ μέλι ανθέων Γαλάτιστας

40 ml ελαιόλαδο αγουρέλαιο

Χυμός ενός λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι σκόνη

Δημιουργία

1. Τρίβουμε το μανούρι και προσθέτουμε λίγο λάδι, ξύσμα λεμονιού και λίγο μέλι. Τα πλάθουμε σε 8 μικρά μπαλάκια και τα ρολάρουμε στη γύρη ώστε να κολλήσει πάνω τους.

2. Βάζουμε τα υλικά του dressing σε ένα μπουκάλι και τα «χτυπάμε» μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα.

3. Σ' ένα μπολ βάζουμε το μαρούλι κομμένο σε τρίγωνα, το βασιλικό, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τη γίδα κομμένη σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε κομμένη σε μικρούς κύβους, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ¾ από το dressing και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό πιάτο, βάζουμε από πάνω τη γραβιέρα, τα μπαλάκια από το μανούρι, τις ελιές. Προσέχουμε να φαίνεται η γίδα και τα τοματίνια, ώστε να υπάρχει πολυχρωμία.

4. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο dressing από πάνω.

2η ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ 2012

Δημιουργία από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ

Ομάδα εργασίας, Chefs

Γιώργος Μαστροδημήτρης, Χρήστος Γκότσης, Γιώργος Παλησίδης,

Στράτος Μανώλης, Σάκης Τζακατζής, Νανά Γκαμπούρα