Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26 Μαΐου 2010

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010 πρέπει να «κάνουν τα χαρτιά τους» οι νόμιμοι μετανάστες που διαμένουν μόνιμα στο Δήμο Πολυγύρου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3838 του 2010 στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

Στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου, οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Για τις προσεχείς τοπικές εκλογές, η προϋπόθεση αυτή αφορά σε όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992.
  • Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημα ή καταδίκη για το οποίο συνεπάγεται, κατ' αντιστοιχία με τους Έλληνες πολίτες, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αναλυτικά οι κατηγορίες ομογενών και υπηκόων τρίτων χωρών που μπορούν να συμμετέχουν είναι οι εξής:

  • 1. Ομογενείς ή αλλογενείς σύζυγοι ομογενών.
  • 2. Υπήκοοι τρίτων χωρών.
  • 3. Υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους.
  • 4. Υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση εγγραφής του στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ομογενών και αλλοδαπών τρίτων χωρών. 

Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ΟΤΑ α' βαθμού της χώρας, οι εκλογείς όλων των κατηγοριών οφείλουν να προσέλθουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως στον Δήμο Πολυγύρου, προκειμένου να υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, προσκομίζοντας και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ.

β) Επικυρωμένο αντίγραφο διαβατηρίου σε ισχύ.

γ)  Βεβαίωση μονίμου κατοικίας η οποία ζητείται μόνο από όσους έχουν τίτλο διαμονής που εκδίδεται από τις αστυνομικές αρχές.

Η προθεσμία για την εγγραφή τους  στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, λήγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2010.                                                     

Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν μαζί με τους λοιπούς Έλληνες εκλογείς (κατά τον τρόπο που ισχύει και για τους αλλοδαπούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε εκλογικά τμήματα που θα καθοριστούν από το Δήμο Πολυγύρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.  

Για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οφείλουν να προσκομίσουν ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής τίτλο νόμιμης διαμονής και διαβατήριο σε ισχύ.