8 Μαΐου 2026

Θωρακίζεται η Κεντρική Χαλκιδική: Σε πλήρη λειτουργία το νέο πυροφυλάκιο στον Βάβδο με 24ωρη επιτήρηση

Με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και της άμεσης αντιμετώπισης πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο πυροφυλάκιο στον Βάβδο, σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Πολυγύρου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το πυροφυλάκιο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ανθεμούντα, Κατάκαλο Σακελλάρη και τον Προέδρο της Δ.Κ. Βάβδου, Οδυσσέα Ζουρόπουλο, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής, Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Πατσιαλής.

Η νέα δομή έχει ήδη επανδρωθεί με σύγχρονο σύστημα επιτήρησης μέσω drone, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων. Η εμβέλειά του θα επιτρέπει την επιτήρηση μεγάλου μέρους της Κεντρικής Χαλκιδικής, παρέχοντας τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού καπνού, ύποπτων κινήσεων ή οποιασδήποτε δραστηριότητας ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Διοικητής παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής του Προφήτη Ηλία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Χαλκιδικής μετά τον Άθω και προσφέρει κρίσιμο πλεονέκτημα στην επιτήρηση ολόκληρης της περιοχής.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Πολυγύρου για την άμεση ανταπόκριση και τη στενή συνεργασία, που επέτρεψαν την ταχεία ολοκλήρωση του έργου και την εγκατάσταση της Πυροσβεστικής σε ένα κομβικό σημείο για την πολιτική προστασία του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος παρέμενε εγκαταλελειμμένος για περίπου δέκα χρόνια, παρουσιάζοντας εκτεταμένες φθορές στις υποδομές του. Οι υπάλληλοι του Δήμου Πολυγύρου – Δ.Ε. Ανθεμούντα προχώρησαν άμεσα σε εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πυροφυλάκιο ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε κατάλληλα και παραδόθηκε προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενισχύοντας ουσιαστικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της περιοχής.

«Η προστασία του φυσικού πλούτου, των οικισμών και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Η δημιουργία του πυροφυλακίου στον Βάβδο ήταν μια αναγκαία και ουσιαστική παρέμβαση, που ενισχύει σημαντικά το επίπεδο ετοιμότητας και πρόληψης σε ολόκληρη την Κεντρική Χαλκιδική. Δημιουργούμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για την αντιπυρική περίοδο. Κινηθήκαμε γρήγορα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση και τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τη διαρκή συνεργασία, την ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν καθημερινά. Η κοινή μας προσπάθεια έχει έναν και μοναδικό στόχο: να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς κάθε στιγμή», επεσήμανε σε δήλωσή του ο κ. Εμμανουήλ.