Παρουσίαση του βιβλίου «Η Γυναίκα με το κρυμμένο πρόσωπο»
Το βιβλίο «Η Γυναίκα με το κρυμμένο πρόσωπο» της Άννας Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, ιατρού -συγγραφέως, ομότιμης καθηγήτριας Α.Π.Θ., τ. Σχολιάτρου Χαλκιδικής, παρουσιάζουν το Μορφωτικό Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης» και οι εκδόσεις Ωκεανίδα.
Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στις 19:30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου (Οικία Τραγανού).
Για τo βιβλίο θα μιλήσουν η Σοφία Χρήσταινα, λογοτέχνης, γενική γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, και ο Νίκος Πιτσιόρλας, βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει προβολή 5λεπτου βίντεο από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης.
«Η Γυναίκα με το κρυμμένο πρόσωπο»
Θεσσαλονίκη του 1917. Η εποχή ταραγμένη, τα περίχωρα της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο στρατώνα των Συμμάχων. Μια σπίθα εξελίσσεται σε πυρκαγιά που κατακαίει τη μισή Θεσσαλονίκη και ανατρέπει τις ζωές των κατοίκων της. Η Έλενα ζει πια με κρυμμένο πρόσωπο. Γιατί; Πώς εξελίσσεται η ζωή της στο πλευρό του Ανδρέα μετά την καταστροφή; Η πόλη αλλάζει, χάνει την ευκαιρία της ανοικοδόμησης με βάση την υψηλή αισθητική του σχεδίου Εμπράρ. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό ο Ανδρέας, ο σπουδαίος αρχιτέκτονας που ζει την πυρκαγιά, τον Μεσοπόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση; Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης με σταθμό τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και ταυτόχρονα δυνατές ιστορίες αγάπης στα καμένα ερείπια δύο πόλεων, της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Έχει δύο ειδικότητες: α) Παιδιατρική και β) Κοινωνική Ιατρική. Πήρε επίσης την υποειδικότητα της αναπτυξιακής παιδιατρικής στο Grate Ormond Street του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής του Α.Π.Θ. με «άριστα» το 1982. Είναι FSRH δηλαδή μέλος της «Βασιλικής Ακαδημίας για την Κοινωνία και την Υγεία» της Μ. Βρετανίας. Έγραψε 6 διδακτικά βιβλία: Έγραψε 5 διδακτικά βιβλία: «Ανατομία», «Υγιεινή», «Διατροφή για την Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», «Η επίδοση στο σχολείο και η αντιμετώπιση των δυσκολιών μάθησης», καθώς και το «Παιδική Ανάπτυξη και Υγεία». Υπηρέτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τώρα έχει τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Είναι επίτιμη Πρόεδρος της «Παιδιατρικής Εταιρείας της Κοινωνικής Παιδιατρικής», μέλος του Δ.Σ. της διαβαλκανικής συνεργασίας γυναικών UNESCO, της Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Αμφικτιονίας του Ελληνισμού. Βραβεύθηκε από πολλούς φορείς για το κοινωνικό της κυρίως έργο. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην Κωνσταντινούπολη, τιμήθηκε με τον «Αργυρό Δικέφαλο Αετό» για την κοινωνική προσφορά της. Είναι μέλος του «Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης». Έκανε πολλές ομαδικές και δυο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σκίτσα της υπάρχουν σε αρκετές ποιητικές συλλογές, διηγήματα και εξώφυλλα. Ασχολείται με τη Λογοτεχνία. Τρία Διηγήματα της διακρίθηκαν σε ισάριθμους διαγωνισμούς. Συμμετείχε σε 2 Ανθολογίες διηγημάτων και μία ποιητική, έγραψε και εικονογράφησε τρία παραμύθια. Η «Φωτογραφία του ξεριζωμού» είναι το πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι Πρόεδρος της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» από το 2014.