espa

ermisΕθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης

govgrbeta

prasinessymvaseis

politikiprostasia

drp908

banner3

 • blekas
 • compost
 • electrocycle logo 0
 • logo ana kap pap
 • reclaim
 • recycle2017
 • container

communitycentre

logokep

dark blue el

aed defibrillator

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Tα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Ένας συλλέκτης και ένας αρχαιολόγος από το παρελθόν συνομιλούν σε χρόνο μέλλοντα" (Αρχαιολογική Συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου) πραγματοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και την Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στις 12 το μεσημέρι.

Η έκθεση παρουσιάζει την αρχαιολογική συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Η συλλογή περιλαμβάνει πλήθος κεραμικών αγγείων όπως ληκύθους, οινοχόες, σκύφους, κύλικες, κοτύλες, πινάκια, πλημοχόες, κοσμήματα όπως ενώτια, περίαπτα, διαδήματα, ζέλλια, περιδέραια, ειδώλια, νομίσματα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, όπλα και κράνη.

Τα αντικείμενα της συλλογής Λαμπρόπουλου, έχουν τοποθετηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου. Η κατασκευή και τοποθέτηση των μουσειακών προθηκών έγινε με πρωτοβουλία της Εταιρείας φίλων αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου. Η Εταιρεία κατόρθωσε να συγκεντρώσει από δωρεές και χορηγίες το απαραίτητο χρηματικό ποσό και σε συνεννόηση και συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής ετοιμάστηκε η αίθουσα και άνοιξε για το κοινό στις 24 Μαρτίου 2019.

 


mouseio

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο βρίσκεται σε πευκόφυτο οικόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, άρχισε να κατασκευάζεται το 1965 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1971. Οι εκθεσιακοί του χώροι περιλάμβαναν αρχικά μία αίθουσα, στην οποία εκτέθηκαν αρχαιολογικά 

ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής.

Η αύξηση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, στα χρόνια που ακολούθησαν, επέβαλαν την επέκταση της έκθεσης του Μουσείου σε χώρους άλλης λειτουργίας και οδήγησαν την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στην υποβολή αιτήματος για επέκταση του Μουσείου. Τον Ιούνιο του 2005 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η οριστική μελέτη του έργου «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη” του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το νέο πλέον κτήριο του Μουσείου, του οποίου η παραλαβή έγινε τον Οκτώβριο του 2016, περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 582 τ.μ., αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους εργαστηρίων συντήρησης και γραφείων, αύξηση αποθηκευτικών χώρων και αναψυκτήριο.

Η επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα αποτελέσει έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι την έναρξη των εργασιών της επανέκθεσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα φιλοξενηθούν περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις υψηλού κύρους, ενδιαφέροντος και αισθητικής.

Τον Φεβρουάριο του 2017 παρουσιάστηκε η έκθεση “Μάσκες” με υλικό από την εξαίρετη συλλογή του Εκθεσιακού Κέντρου “Γιώργης Μελίκης” – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου με θέμα τη σύγκρουση του απολλώνιου με το διονυσιακό στοιχείο.

Για την Άνοιξη του 2017 προγραμματίζεται η έναρξη περιοδικής έκθεσης (Μάιος) καθώς και βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Δρ. Γεωργία Στρατούλη,

αρχαιολόγος - προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

 

 

 


Εικονική περιήγηση 360ο για όσους δεν κατάφεραν να δουν την έκθεση "ΜΑΣΚΕΣ" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, 18-26/2/2017.

 

Συντελεστές έκθεσης: Γενικός συντονισμός Ιωάννης Κανονίδης, προϊστάμενος ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Επιμέλεια έκθεσης Δρ. Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου εικαστικός, Θοδωρής Λάλος συντηρητής αρχαιοτήτων - εικαστικός.

 

Εικονική περιήγηση 360ο για όσους δεν κατάφεραν να δουν την παράλληλη έκθεση του ΣΚΕΤΠ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, 18-26/2/2017.

 

 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε:

 • Ιωάννη Κανονίδη, προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
 • Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγο - προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
 • Γιώργη Μελίκη, Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας
 • Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου
 • Γεώργιο Γκόλιαρα www.go360.gr